Cikkek

Térd korrekciós kineziológiai tapingje- X láb és bedőlő boka kezelési segítéseA térd körüli ízületi szalagok gyengeségétől laza, bedőlő és hátrafeszülő lesz a térd. Az egész alsó végtag és kevéssé terhelhető, térdfájdalom és laza térdkalács alakul ki.

A Páciens egy 13 éves sportoló lány. Kosárlabdában sikeres, szereti is a sportot. Mindkét oldali térdfájdalom és a boka bedőlése, csökkenő alsó végtag terhelhetőség irányította őket a gyógytorna felé. Hirtelen nőtt, a kamaszkor őt is “letámadta”. Eleve is laza szalagjai megnyúltak, helytelen testtartása fokozódott (hanyag tartás). Első alkalommal az állapotfelmérés gyenge térdstabilizáló izmokat és gyenge bokatartó szalagokat és izmokat igazolt. Szerencsére a testtartását magától is tudta korrigálni, megtartani is, így elsődleges házi feladatként ezt kapta. Mellé alsó végtag és törzs izom erősítő néhány gyakorlatot. A kineziológiai tapinget fontos kiegészítőnek tartottuk. A család és E. is nagyon pozitív és együttműködő volt. Ez természetesen nagyban segítette a gyors eredményt. Az otthonra összeírt gyakorlatok mellé kapott korrekciós tapinget. A bokát és a térdet is ragasztottuk, mindkettőt az anatómiailag optimális tengely felé irányítottuk. Odafigyelésének (család is közreműködött) és a taping-gyógytorna-edzés kombinációnak köszönhetően a boka tengelye már a második alkalomra sokkal jobb lett, ennek tapingjét el is hagytuk. (6 nap!) A térdet továbbra is ragasztjuk.

A térdeket belülről megtartjuk, a bokákat korrekciós ragasztással igazítjuk a bedőlés ellen.

A térdeket belülről megtartjuk, a bokákat korrekciós ragasztással igazítjuk a bedőlés ellen.
Négy egymást követő taping után E.bőre enyhe, de figyelembe vevő pirosságot produkált, így ezzel leálltunk. (1,5 hónap) Örömünkre azonban eddigre a korrekciós ragasztás mellett végzett alsó végtag erősítés máris enyhülő panaszokat és erősebb, terhelhetőbb térdet eredményezett.
Fiatal, növésben lévő, sportoló fiataloknál gyakori probléma, hogy míg lendületben és agilitásban épp a legjobb korukat élik, addig a testi változások a sport terhe mellett fájdalmat hoznak. Hacsak nem áll fenn maradandó szerkezeti károsodás veszélye, a sportból kivenni nem kell!
Személyre szabott gyógytorna, kineziológiai taping, fizikoterápiás kezelések ezt az időszakot segítik áthidalni, panaszmentesen a sport élményében tartani a fiatalok fejlődő testét!
Nyakfájdalom csökkentése kineziológiai tapinggel

A taping az egész test kiváló kezelési technikája, főleg feszes izmokra, vagy izomgyengeségre, fájdalomra, vagy akár érzéskiesésre. A mindennapi mozgások helyreállítása az állóképesség növelése alap a kineziológiai tapasz hatásai közül.

A nyak egyik ragasztási technikája fájdalom csillapításra

A nyak gyakori panasza a feszülés tarkó és lapocka között. A hátsó nyakizmok érzékenyek, görcsösek. Gyakori tünet a nyak mozgásának beszűkülése, illetve a fejfájás.

A fej előre hajtásakor a nyakban jelentkezik húzó érzés, amely az izomérintettségtől függően akár a lapockák közé is lesugározhat. Olvasáskor, fej tartásakor tv-nél, számítógépnél, vagy konyhában az előkészületeknél (darabolás-vágás, lefelé nézés), enyhe húzó fájdalomtól akár görcsös húzásig is elmehet az érzés. Az ember ösztönösen a nyakhoz tarkóhoz teszi a kezét, dörzsöli, masszírozza a nyakát.

A nyaktorna, masszázs és a taping kombinációja gyors eredményt hoz, megszüntetve vagy lényegesen csökkentve a mindennapi panaszokat.

A végső eredmény; fájdalom mentes nyakizmok, jó mozgás, csökkent vagy megszűnt fejfájás és a testtartás is javulhat. A fej és a váll végre nem esik előre, ettől persze az egész test komfortérzete javul.

A taping ideje alatt vagy akár folyamatosan a mindennapokban rendszeres nyaktorna ajánlott. Alapgyakorlatok megtekinthetőek az alábbi linken:

Videó

Derékfájás autózáskor

Általános panasz a derék enyhe, vagy görcsös fájdalma hosszabb távú, vagy gyakori autózás során. Van aki kilométerre pontosan be tudja határozni, hogy mikor kezdődik fájdalom.
Taxisok, sofőrök nem is úszák meg, hogy aktív életszakaszaikban néhányszor átessenek több napos/ hetes kritikus erejű derékpanaszon

A pihentetés csak az első 1-2 nap megoldása, továbbiakban a csigolyák menti kisizmok és a törzs nagyobb izmainak jól megtervezett lazítása, rugalmasítása és megerősítése szükséges.
Személyre szabott gyógytornát állapot felmérés előzi meg:
-teszteljük az izomállapotot
-szerkezeti károsodás vizsgálata (porckorong, csigolya, szalagok, kisizületek)
-gyulladás csendesítése (gyógyszeres, vagy gyógynövényes kezelés)
-kisugárzó (farizomba, combba, esetleg lábszárba) fájdalmak felmérése


A KEZELÉS:

Az izmok lazítása masszázzsal, a terápia szerves része! A gyakorlatok előtt, vagy a gyógytornával párhuzamosan lazító masszázs szükséges. Ezt akár gyógynövényes krèmmel is végezhetjük, ez fokozza a lazító hatást.

A gyógytorna kis terheléstől indul, erősítő gyakorlatok tilosak az első pár hétben. 3.hétig inkább a rugalmasítás és a testszimmetria helyreállítás a cél.

Utána a panaszok mértékétől függően és attól milyen régóta fordulnak elő a deréktáji gondok, 3-6 hónapnyi kezelésre lehet számítani. Az elején, első 3 hétben gyakori 3-4 alkalom gyógytornász által vezetett órákon (egyéni terápiában 60 perces) javasolt részt venni. Otthon végzendő gyakorlatokat is érdemes kérni, így a kimaradt napok sem telnek várakozással.

Rendkívül jó a tapasztalatom a kineziológiai taping terápiával mint kiegészítője a gyógytornának! A megfelelő technika felragasztása 3-5 napra folyamatos kezelést biztosít. Ezalatt az adott részt nem kell masszírozni, 2 ragasztás közötti pihentető napon érdemes ezt megejteni. ( a bőr pihentetésére tartunk szünnapokat)

Jól felépített gyógytorna 3- 6 hónap alatt teljes gyógyulást/tünetmentességet eredményezhet, ha nincs gerincsérv, csak izompanaszok és enyhe gyulladás lépett fel. ( diagnosztizált gerincsérv esetén elhelyezkedésétől és a tünetek erejétől függ a kezelés menete.


Ízületek stabilizálása a kineziológiai tapinggel

Csukló, könyök, térd, boka stabilizálása egy elasztikus téppel nem fix rögzítést jelent. Az ízület tulajdonképpen mozgásban marad, de bizonyos irányokban a kivitelező izmokat a ragasztással emlékeztetjük a megfelelő mozgásterjedelemre. A Páciens az ízületen támasztást és “fogást” érez, de valójában minden irányban kellően mozgatható marad.

A ragasztás célja részleges tartás, “fogás”, az ízület megfelelő tengelyét és szögét korrekcióba helyezzük. A gyenge izmokat erősödésre, a kötötteket nyújtásra kezdjük aktivizálni. Emellett természetesen néhány torna gyakorlat teszi teljessé a kezelést. A korrekciós helyzet fenntartásához, és az állandó kontrollhoz 3 naponta a tape cseréje javasolt! A tengely rossz rögzítése, vagy annak elmozdulása a nem jó helyzetet és programot támogatja, ez pedig csak kárt okozna a Páciensnek.

A stabilizáló és/vagy korrekciós taping többnyire az alábbi esetekben javasolt:

 • váll előre állása
 • rossz testtartás
 • be-vagy kiforduló csípőízület ( baleset, vagy műtét, ill.hosszú fekvés után jelentkezhet)
 • térdkalács be-vagy kifordulása
 • térd tengelyének helyreállítása rögzítés, vagy műtét után
 • boka terhelhetőségének helyreállítása, műtét-vagy gipsz után
 • lúdtalp
 • bokasüllyedés

Az ízület stabilizálása és tengelyének korrekciója a terhelhetőség miatt nagyon fontos.

A ragasztás terápiás, tehát a taping technikák szakszerűen fel-és leépítettek.
A taping és Icaros kapcsolata

 • nyakizmok -váll, lapocka izmai
 • hátizmok -lumbális gerinc
 • hasizom
 • csípő stabilizáló izmai
 • kinetikus láncok

A lehetséges hatások

 • feszes hátizomzat
 • feszes hasizom
 • stabil csípőizom
 • váll
 • vállövi erő fokozása
>

Eredmény tartóssága Az izmok működését, erejét és az izületekben létrehozott stabilitást programozzuk tulajdonképpen. Az izmok tónusba hozása az ICAROS-VR programmal automatikus, a kinezio taping a visszajelzésért és az izommemóriáért felelős, valamint a hatás kihúzásáért, hiszen több napig a bőrön marad. Felfokozva a két technika kombinációjával a erőt – és állóképességet magasan az eddigi várható eredmények fölé jutunk. Esetleges állapotgyengülésnél emlékeztető kezeléssel a program azonnal újra építhető.

Több infó az Icarosról itt:

Icaros


Kapcsolat

Keressen minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén vagy írjon nekünk itt.

 • 13. kerület (1135) Budapest Hun u 4.

 • +36-20/426-3732
  +36-20/414-6263

 • andrea@papandrea.hu